پایتون چیست و برنامه نویسی پایتون(Python)چه کاربردی دارد؟
پایتون چیست و برنامه نویسی پایتون چه کاربردی داره سوال خیلی از افرادی هست که به تازگی وارد دنیای تکنولوژی شدن. این روزها با پیشرفت تکنولوژی زبان های برنامه نویسی نیز روز به روز در حال پیشرفت و توسعه هستن و هرچی جلوتر میریم زبان های برنامه نویسی و کار با اون ها ساده تر میشه که یکی از ساده ترین زبان ها برای برنامه نویسی کامپیوتر زبان برنامه نویسی پایتون هست.
پایتون (Python) یکی از محبوبترین و پرکاربردترین زبانهای برنامهنویسی در جهان هست که به دلیل سادگی، خوانایی و انعطافپذیری بالا، مورد توجه برنامهنویسان در سطوح مختلف قرار گرفته. تاریخچه ی پایتون برمیگرده به سال 1991 که این زبان توسط خیدو فان روسوم (Guido van Rossum) ایجاد شد و از آن زمان تاکنون به یکی از ابزارهای اصلی در حوزههای مختلف فناوری مثل برنامه نویسی سرورهای سایت و اپلیکیشن، اتوماسیون ها، امنیت اطلاعات، شبکه های کامپیوتری، هوش مصنوعی و سایر زمینه های مهندسی و پزشکی تبدیل شده.
در این مقاله به بررسی اینکه دقیقا پایتون چی هست و ویژگیهای آن، کاربردهای گستردهاش و همچنین نکاتی درباره یادگیری این زبان قدرتمند میپردازیم.
1.پایتون چیست؟
برنامه نویسی پایتون به زبان ساده در واقع یک زبان قابل درک برای کامپیوترِکه سطح بالا(یعنی نزدیک به زبان انسان)، تفسیری و چندمنظوره هست. این زبان بهدلیل ساختار ساده و نزدیک به زبان انسان، برای افراد تازهکار بسیار مناسب هست.
پایتون بهدلیل سینتکس ساده و نزدیک به زبان انگلیسی، برای افراد مبتدی بسیار مناسب است. پایتون از همه سبک های مختلف برنامهنویسی مانند برنامهنویسی شیگرا و ماژولار یا همون بخش بندی شده پشتیبانی میکنه. همچنین، پایتون یک زبان متنباز (Open Source) هست، به این معنی که هر کسی میتونه در توسعه و بهبود آن مشارکت کنه. یکی از ویژگیهای بارز پایتون، کتابخانههای گسترده و جامعه فعال آن هست.
این کتابخانهها به برنامهنویسان اجازه میدهند تا بدون نیاز به نوشتن کدهای اضافی، با سرعت خیلی بالاتری پروژه های خودشون رو پیش ببرن و از ابزارهای آماده برای انجام وظایف مختلف استفاده کنن.
2.کاربردهای زبان برنامه نویسی پایتون :
پایتون کاربردهای خیلی زیادی رو داره، حالا که متوجه شدیم پایتون چی هست باید به این موضوع بپردازیم که برنامه نویسی پایتون چه کاربردی داره و در چه زمینه هایی ازش استفاده میکنن چون پایتون بخاطر ساختاری که داره یک زبان همهکاره هست و در حوزههای مختلفی کاربرد داره که در ادامه میبینیم که با پایتون چیکار میشه کرد :
2.1.برنامه نویسی سرورهای سایت و اپلیکیشن موبایل :
برنامه نویسی سروهای سایت و اپلیکیشن موبایل یکی از کاربردهایی هست که پایتون داره چون با استفاده از ابزارها و فریمورک هایی مثل Django و Flask به راحتی میشه سیستم پردازی سایت و اپلیکیشن های موبایل رو طراحی و پیاده سازی کرد و سیستم های قدرتمندی رو ایجاد کرد. در اصطلاح به این کاری که با پایتون میشه انجام داد برنامه نویسی سرور یا برنامه نویسی بک اند (Back-End) هم گفته میشه که الان خیلی از شرکت های استارت آپی و شرکت های بزرگ دارن از این زبان برنامه نویسی برای این پیاده سازی بخش سرور سایت هاشون استفاده میکنن.
2.2.علوم داده و تحلیل داده های مختلف :
علم داده (Data Science) و تحلیل داده (Data Analysis) دو حوزه مهم و مرتبط در دنیای فناوری هستن که به کمک آنها میتوان از دادهها برای تصمیمگیریهای هوشمندانه و حل مسائل پیچیده استفاده کرد. این دو حوزه در سالهای اخیر به دلیل رشد فزاینده اطلاعات در سطح اینترنت و نیاز به استخراج اطلاعات ارزشمند از آنها، بسیار مورد توجه قرار گرفتن.
حالا زبان برنامه نویسی پایتون با استفاده از کتابخانههایی مانند Pandas, NumPy و Matplotlib، به یکی از ابزارهای اصلی در حوزه علم داده تبدیل شده که میشه باهاش انواع داده های مختلف رو جمع آوری تحلیل و بررسی کرد و در زمینه هایی مثل یادگیری ماشین و هوش مصنوعی استفاده کرد.
2.3.هوش مصنوعی و یادگیری ماشین :
هوش مصنوعی و یادگیری ماشین اولین هدف های ساخت زبان برنامه نویسی پایتون بود. چون افرادی که در این زمینه تخصص داشتن نیاز به ابزارهایی داشتن که خیلی ساده تر بتونن کارهای مربوط به تحلیل و آنالیز داده ها رو انجام بدن و بعد هم سیستم های یادگیری ماشین رو با سرعت بالاتر توسعه بدن. الان در حال حاضر کتابخانههایی مانند TensorFlow, Keras و Scikit-Learn، پایتون را به زبانی محبوب در حوزه هوش مصنوعی تبدیل کردهاند.
2.4. اتوماسیون و اسکریپت نویسی
منظور از اتوماسیون اینه که از انجام کارهای تکراری روزانه جلوگیری بشه برای مثال وقتی که من کارشناس شبکه بودم هر روز باید یکسری وظایف تکراری رو انجام میدادم و سرورها رو چک میکردم و بررسی میکردم ببینم بک آپ های به خوبی انجام شدن یا مشکلی بوده و لاگ های سرورهای مختلف رو بررسی میکردم.
ولی وقتی پایتون رو یاد گرفتم شروع کردم به اسکریپت نویسی و به واسطه ی این کار قشنگ حجم کاری من نصف شد و دیگه کارای مهمتر رو انجام میدادم.
چون با پایتون اسکریپت هایی رو نوشته بودم که خودش میرفت کارهایی که من میخواستم رو انجام میداد و در نهایت بهم یک گزارش ایمیل میکرد و من اون گزارش رو میخوندم و اگر مشکلی بود رفع میکردم. خیلی وقتا هم میشد که بخاطر نوشتن این اسکریپت ها اصلا در طول روز داخل شرکت هیچ کاری نداشتم چون همه چی داشت اتوماتیک پیش میرفت.
2.5. امنیت شبکه و اطلاعات
از زبان پایتون برای برنامه نویسی سیستم های امنیتی و همچنین نوشتن ویروس ها یا ورم ها یا اسکریپت هایی که مخرب هستن و به سیستم ها آسیب میزنن هم استفاده میشه و هکرها از این زبان برنامه نویسی برای هک کردن و نفوذ کردن به سیستمی استفاده میکنند و در مقابل افرادی که تخصص امنیت اطلاعات دارن و وظیفشون ایمن سازی سیستم ها هست با استفاده از همین زبان برنامه نویسی نرم افزارها و اسکریپت هایی رو مینویسن که از باگ های سیستم ها جلوگیری کنه و به هکرها اجازه ی ورود نمیدن. کاربرد پایتون در امنیت اطلاعات خیلی زیاد هست و اگر علاقه به شغل امنیت اطلاعات و هکر بودن داری باید حتما این زبان برنامه نویسی رو آموزش ببینی.
2.6. برنامه نویسی بلاکچین
این روزهای بازار ارزهای دیجیتال حسابی داغه و انواع شبکه های مختلف و ارزهای دیجیتال مختلف هر روز در حال رشد و توسعه هستن موضوعی که هست اینه که با استفاده از زبان برنامه نویسی پایتون خیلی ساده و راحت میشه بر روی شبکه ی بلاکچین برنامه نویسی انجام داده و انواع شبکه های مختلف دیگه رو ایجاد کرد مثل شبکه ی انتقال اتریوم و… که با زبان های برنامه نویسی پایتون و جاوا توسعه داده شدن. از همه جذاب تر جدا از اینکه میتونی شبکه های بلاکچینی جدید درست کنی میتونی که ارز دیجیتال خودت رو با استفاده از پایتون درست کنی و شروع کنی به جذب سرمایه و کلی کارهای مختلف دیگه در زمینه ی ارزهای دیجیتال.
2.7. ربات های تلگرامی
از دیگر کاربردهای جذاب پایتون اینه که شما میتونی باهاش ربات های تلگرامی درست کنی یعنی ربات هایی که اتوماتیک جواب سوالات کاربر رو میدن و با کاربر چت میکنن و یا مثلا ربات هایی که مدیریت گروه و کانال انجام میدن یا حتی تولید محتوا انجام میدن و بازار خیلی جذابی هم داره.
چون تقریبا همه ی کسب و کارهایی که سایت دارن میخوان یک ربات هم برای تلگرامشون داشته باشن که سایت و تلگرامشون رو بهم دیگه وصل کنه و کارهایی که میخوان رو انجام بدن مثلا وقتی کاربری خرید انجام داد روی تلگرام به صورت اتوماتیک برای کاربر فاکتور خرید و کد پیگیری ارسال بشه که همه ی این ها رو میشه به سادگی با زبان برنامه نویسی پایتون پیاده سازی کرد.
2.8.توسعه بازی :
توسعه ی بازی یکی از زمینه هایی هست که بشدت هم پولسازه و هم جذاب و طی سال های اخیر ساختن بازی های آنلاین برای تلفن های همراه خیلی جذاب شده.
من در یک مقاله ی جداگانه درمورد اینکه چجوری بازی سازی انجام بدیم و چطور باید ازش کسب درآمد کنیم کامل توضیح میدم اما الان خلاصه بخوام بگم شما با یادگیری پایتون میتونی با استفاده از کتابخانه هایی مثل Pygame بازی های ساده و جذاب بسازی و حتی اون بازی ها رو آنلاین کنی و با فروش سکه و امتیاز بتونی از اون بازی کسب درآمد داشته باشی که خیلیم جذابه و باحاله.
2.9.برنامهنویسی شبکه های کامپیوتری :
شبکه های کامپیوتری یعنی کاری کنیم که کامپیوترهای مختلفی که میخوایم باهم رد و بدل اطلاعات کنن باهمدیگه در ارتباط قرار بگیرن. ما کار نداریم به اینکه توی شبکه های کامپیوتری چه اتفاقی میفته و اصلا چجوری کامپیوترها باهم ارتباط میگیرن.
اما به عنوان کسی که برنامه نویسی پایتون رو بلدیم میتونیم که برای شرکت ها به صورت اختصاصی برنامه هایی رو بسازیم که باهاش بتونن مدیریت شبکه ی خودشون رو انجام بدن مثل همون کاری که در بخش اتوماسیون در مورد تجربه ی خودم در کار شبکه گفتم یا مثلا یه بخشی از شبکه نیاز به تعمیرات و توسعه داره ما میتونیم با پایتون و با کتابخانه ی Socket این کار رو به سرعت و با سادگی انجام بدیم و بابت این مدل پروژه ها هم درآمدهای خیلی خوبی رو میتونیم داشته باشیم.
البته برای این کار باید علاوه بر اینکه پایتون رو بلد باشی، شبکه های کامپیوتری هم در حد ابتدایی یعنی دوره ی Network + رو بلد باشی تا راحت تر بتونی کار کنی.
3.چرا پایتون محبوب است؟
پایتون محبوب هست چون ویژگی ها و ساختارهایی داره که خیلی از زبان های برنامه نویسی دیگه در مقابل پایتون فقیر هستن. مثلا سادگی در خواندن کدهای پایتونی که نزدیک به زبان انسان هستو به سادگی میشه مثل صحبت کردن به زبان انگلیسی کدنویسی پایتون انجام داد.
جامعه ی بزرگ و فعالی که پایتون داره یکی دیگه از ویژگی هایی هست که باعث شده پایتون محبوب باشه چون افراد زیادی روی این زبان برنامه نویسی دارن کار میکنن و گیت هاب های فعالی رو داره . همه آماده ی کمک کردن هستن.
دلیل دیگه ی محبوبیت پایتون کتابخانه های گسترده و فریمورک های زیادی هست که پایتون برای زمینه های مختلف داره. تا الان بیش از 30 هزار کتابخانه برای پایتون ایجاد شده که بیشترین رکورد رو در بین زبان های برنامه نویسی دیگه داره و سرعت توسعه ی برنامه های مختلف و پروژه های رو خیلی بیشتر میکنه.
پایتون محبوب شده چون بخاطر مدل ساختاری مفسری که داره و کامپایلری نبودنش که بعدا براتون توضیح میدم یعنی چی و چه فرقی باهم دارن، باعث شده که در هر زمینه ای از انواع رشته های مهندسی گرفته تا انواع سیستم های پزشکی و تکنولوژی های مختلف کاربرد داشته باشه و خب این خیلی عالیه که شما یک زبان برنامه نویسی بلد هستی و مسلط شدی ولی در انواع پروژه ها حتی ساختن دستگاه های پزشکی هم میتونی از برنامه نویسی پایتون استفاده کنی.
4.یادگیری پایتون زمان بر هست ؟
خیلی بچه ها در جلسات مشاوره از من میپرسن که یادگیری پایتون چقدر زمان میبره و من همیشه در جواب بهشون میگم که یادگیری پایتون به عوامل مختلفی مانند سطح تجربه قبلی، زمان اختصاص داده شده به یادگیری و منابع آموزشی بستگی داره.
برای یک فردی که تابحال هیچ آموزشی از زبان های برنامه نویسی ندیده و الان میخواد با پایتون شروع کنه و به جای اینکه از منابع آموزشی درست و اصولی استفاده کنه، بره از منابع رایگان و درهم ریخته استفاده کنه مسیر خیلی سخت میشه و زمان بر.
شاید مدت زمان یادگیری پایتون به 6 ماه تا 1 سال هم بکشه اما برای کسی که حتی صفر هم باشه و تازه میخواد شروع کنه اگر با آموزشی جلو بره که قشنگ مسیر یادگیری پایتون رو به ترتیب چیده و پشتیبانی و منتورینگ هم داره، میتونه با روزی 2 ساعت آموزش دیدن در مدت زمان حداکثر 3 ماه یادگیری پایتون رو تموم کنه و به درآمد برسه.
نکته ای که در یادگیری پایتون خیلی مهمه اینه که حتما مباحث زیرساختی زبان برنامه نویسی پایتون، مباحث مربوط به معماری نرم افزار، مسائل مربوط به معماری کامپیوتر و مباحث مربوط به ساختمان داده و الگوریتم ها رو به خوبی یاد بگیریم.
چون وقتی این مباحث رو در طول آموزش پایتون مسلط بشی دیگه خیلی راحت میتونی کدنویسی پایتون رو درک کنی و باهاش برنامه های مختلف رو بنویسی و خیلی سریع و ساده میتونی انواع کتابخانه های پایتون و فریمورک ها رو یاد بگیری و ازشون در زمینه های مختلفی که چند نمونش رو بالاتر مثال زدم برات استفاده کنی.
حواست باشه آموزشی که میبینی حتما پروژه محور باشه چون در صورتی که فقط یسری اطلاعات تئوری بهت داده بشه درک کردنش خیلی سخته و تا کاربردش رو در پروژه های مختلف نبینی نمیتونی به اون سطح برسی که بتونی با یادگیری پایتون شروع به درامد زایی بکنی.
5.یادگیری پایتون رایگان
یادگیری پایتون رایگان امکانپذیر هست. اگر زبان انگلیسی قوی داری میتونی که پایتون رو به صورت رایگان از منابع زیادی به صورت آنلاین استفاده کنی. سایت هایی مثل سایت رسمی خود پایتون به آدرس python.org سایت CodeCademy یا سایت Coursera، سایت هایی هستن که برای یادگیری پایتون به صورت رایگان مناسب هستن.
برای یادگیری پایتون رایگان میتونی از ویدیوها و کانال های یوتیوب هم استفاده کنی اما خیلی پیشنهاد نمیکنم چون واقعیت اینه که هیچ کدوم از کانال های یوتیوب به صورت دسته بندی شده و منظم و مرتب مطالب پایتون رو در اختیار شما قرار نمیدن و شما خودت باید بگردی مطالب رو پیدا کنی و دسته بندی کنی که این هم نیازمند تجربه هستش.
طی این سال ها تجربه به من ثابت کرده افرادی که برای آموزش دیدن هزینه میکنن و خدمات آموزشی درست مثل آموزش پروژه محور به همراه منتورینگ و پشتیبانی دریافت میکنن خیلی بهتر و سریع تر از افرای که با آموزش های رایگان جلو میان نتیجه میگیرن و انگیزشون برای کار کردن بهتره و پروژه های سطح بالاتری رو پیاده میکنن چون سرعت رشد خیلی بالاتری رو دارن.
6.یادگیری پایتون با گوشی
یادگیری برنامه نویسی پایتون با گوشی شدنی هست ولی من خیلی توصیه نمیکنم چون واقعا سخته با صفحه ی کوچیک بخوای برنامه نویسی کنی ولی در کل برای مواقعی که مثلا مسافرتی پیش میاد و دسترسی به سیستم امکان پذیر نیست برنامه نویسی با گوشی هم شدنی هست و میشه برنامه نویسی با موبایل انجام داد.
اپلیکیشنهای زیادی وجود دارن که به شما اجازه میدن پایتون رو روی گوشی تمرین کنی و یاد بگیری. برخی از این اپلیکیشنها عبارتند SoloLearn و Programming Hub و Pyroid3 که میشه ازشون برای یادگیری پایتون با گوشی استفاده کرد.
7.آینده پایتون در برنامهنویسی
آینده پایتون بسیار روشن است. با توجه به رشد روزافزون حوزههایی مانند هوش مصنوعی، برنامه نویسی سایت و اپلیکیشن های موبایلی، علم داده، اتوماسیون، شبکه های کامپیوتری و زیرساخت ها و بالاتر رفتن اهمیت امنیت اطلاعات، گسترش روز افزون سیستم های اینترنت اشیاء و توسعه ی تجهیزات و سیستم های پزشکی، تقاضا برای برنامهنویسان پایتون در حال افزایش هست.
با بررسی ساده ی سایت های کاریابی داخلی و خارجی خیلی راحت میتونی متوجه بشی که چقدر از شرکت ها و کارفرماها در داخل و خارج از ایران تمایل بیشتری نسبت به پایتون پیدا کردن و افرادی که متخصص پایتون هستن رو با حقوق های بالا استخدام میکنن.
سوالات متداول زبان برنامه نویسی پایتون
1. پیشنیاز یادگیری زبان برنامه نویسی پایتون چی هست ؟
برای یادگیری پایتون نیازی به هیچ پیشنیازی نیست و میتونی به راحتی شروع به یادگیری کنی.
2. با یادگیری پایتون تنها هم میشه به درآمد رسید ؟
بله شما با یادگیری پایتون تنها هم میتونید در شرکت هایی که نیاز به برنامه نویس پایتون دارن استخدام بشید و شروع به کار کنید.
3. چه مدت طول میکشه که پایتون رو مسلط بشم ؟
برای یادگیری پایتون بازه ی زمانی الی 4 ماه نیاز هست تا تسلط خوبی روی این زبان برنامه نویسی پیدا کنی.
4. درآمد برنامه نویس های پایتون چقدر هست ؟
برنامه نویس های پایتون تازه کار از بازه ی 15 الی 20 میلیون تومان درآمدشون شروع میشه و اگر به صورت پروژه ای هم فعالیت داشته باشن درآمد خیلی خوبی در ماه تجربه میکنن.
5. با پایتون میشه درآمد دلاری داشت ؟
بله. پایتون یک زبان برنامه نویسی هست که در اکثر شرکت ها در سراسر دنیا در حال استفاده هست و با پیشرفت روز به روز هوش مصنوعی کاربردهای پایتون هم در حال افزایش هست و شما بعد از یادگیری میتونی که با شرکت های خارجی ارتباط بگیری و پروژه های بین المللی انجام بدی.
جمع بندی
پایتون یک زبان برنامهنویسی قدرتمند هست که به دلیل سادگی، قدرت و جامعه پشتیبانی بزرگ خود، در بسیاری از زمینهها کاربرد داره. از توسعه وب گرفته تا علم داده، یادگیری ماشین، اتوماسیون و حتی توسعه بازیها. پایتون ابزار مناسبی برای پروژههای مختلف هست و یادگیری پایتون نه تنها به شما این امکان را میده که با دنیای برنامهنویسی آشنا بشی، بلکه شما رو قادر میسازد تا در پروژههای پیچیده و کاربردی شرکت کنی و راهحلهای نوآورانه ایجاد کنی. برای یادگیری این زبان برنامه نویسی از مقدماتی تا پیشرفته به صورت کامل و پروژه محور میتونی از آموزش زبان برنامه نویسی پایتون وبیترن استفاده کنی و این مهارت جذاب و پولساز رو آموزش ببینی.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.